Categorie archief: My ecological footprint

What if I did things that better the environment? Like, really make an impact. Can I make a difference?

Meubeltjes van gebruikt steigerhout.

Hoe saai het ook klinkt… Eigenlijk is de beste manier om ‘groen’ te gaan wonen door gerecyclede producten te gebruiken. Toch kun je een leuke look creeeren met allerlei producten, gebruikt of niet. Ik denk bijvoorbeeld stevig na om meubels van gebruikt steigerhout te laten maken. Dat is eco-slim… en het kan heel mooi zijn. 

Ik rij op een verdwaalde zaterdag over de snelweg en ik zie een bus van het bedrijf ‘Crea Wood Heino’ met iets over steigerhout er bij. Ik denk ik ga er eens kijken… In maak vervolgens kennis met de eigenaar, tevens enige werknemer, van een wel heel leuk en uniek lokaal bedrijf. Het zit weggestopt in de bossen bij Heino en Raalte… Deze man weet van oude steigerplanken vanalles te maken. Ik praat met hem over de tafel die ik wil, maar merk dat ik mogelijk ook kastjes en wat al bij hem kan bestellen. Alles kan hij maken… Misschien mijn nieuwe espressomachine van steigerhout?

Het echt geinige is dat hij het zelf ook meer leuk lijkt te vinden om mooie dingen te maken (en mee te denken met de klant) dan dat hij bezig is een bedrijf te runnen. Gaaf hoor. Of niet gaaf, het is allemaal wat houterig, maaar dat is dus juist de uitstraling…! Ik ga wel een meubeltje verzinnen voor ‘em.

Zie voor meer informatie en foto’s ook www.crea-wood.nl ;)

Dit goed bezig zijn is fascinerend zeg. Leuke dingen allemaal. Volgende keer de milieuvriendelijke verf bespreken maar… Goed bezig, zeg ik.

De verstandige keuken

Ik heb echt getekend ervoor. Echt. Ik heb een Loft.
Nu moet ik de boel in mijn hoofd gaan inrichten.
Aangezien ik bij alles over milieubewustheid wil hebben nagedacht, ga ik eerst eens nadenken over de groenheid van de keuken.

Ik las wat tips.

 • “Probeer een lagere dosering wasmiddel in de vaatwasmachine (poeder ipv blokje). En draai alleen volle vaatwasmachines of was met de hand af.” Dat wordt veel handwas voor mij als alleenstaande chronisch niet-koker dan.
 • “Kook met weinig water en met deksel op de pan.”
  Hmmm. Goeie tip voor als ik eens ga leren koken.
 • “Ga zuinig met warm water om.”
  Warm water? Benieuwd hoe dat voelt…
 • “Gebruik een thermoskan om uw koffie warm te houden.”
  Mijn werk heeft gewoon koffie-automaten?
 • “Koop producten zonder of in recyclebare of hervulbare verpakkingen.”
  Of koop geen producten zeker.
 • “Gebruik biologisch afbreekbare schoonmaakmiddelen.”
  Check.
 • “Kies zoveel mogelijk voor voedsel van het seizoen en uit de regio.”
  Euh. McDonalds Zwolle dus?
 • “Eet minder vlees of probeer alternatieven voor vlees.”
  Check.
 • “Koop milieuvriendelijk en diervriendelijk geproduceerde producten (bijvoorbeeld EKO keurmerk)”
  Goed idee!
 • Haal producten de avond ervoor al uit de diepvries en laat ontdooien in de koelkast in plaats van vlak voor gebruik ze in de magnetron te ontdooien.
 • “Zet de temperatuur in de koelkast op 3-5 graden en in de diepvries op -15/-18 graden. Als de temperatuur hoger of lager is, verbruikt het apparaat onnodige energie.”
  Moet ik die temperaturen niet door de war halen begrijp ik.

Selling (..) nature

There are (different) ways to sell things. Large corporations will say anything (to sell), is what I believe. Sometimes I (may as well) believe they (may as well) care. Corporations seem to care. Why would they (not) care? While they are cutting (down), drilling (in), filling (up), using (up), polluting (in), building (on) mother nature…

They say they do (actually) care and (do) make things right.
Well. Do they? Maybe?

I am not a (large) corporation. But I care (too).
To me the beauty of nature is (truly) overwhelming and it is (also) fragile…

Before, I really didn’t care enough in my decisions in buying (stuff), using (appliances and energy), polluting (travel), throwing (things away) into nature.  

Though I do think about protecting a more (colormix of blue and yellow) environment more (and more). Personally I never really (really cared) about this.

Saving the world didn’t matter to me until I saw (Superman, and later) the Rocky Mountains (with my very own Blu-Ray eyes). Lake Louise (above) was just nice. (Phenomenal to some maybe, but sometimes nice to me is good enough. Ok. It was really nice. For 10 minutes.) I saw so very many nice trees as well. I started to like trees.

For most people I hear their view (and amount of care) changed (time in history) they saw Al Gore´s movie about the planet (not Planet of the Apes). There is something about huge amounts of melting (frozen water) in the North Pole that makes people (strong emotional unhappy feeling). Al Gore cares. I like to (read at a glance) his blogs.

And we all want to live (in this world) for a while… Right? And play nice.

So, how to care? Will my small (trials and) errors make a difference? What could (I do to) make a difference? Does the general (large group of human) public care (if I do)?

We should (all) care. Make care. That is (what I call) good selling.

Verdieping in Groen Design.

Ik krijg een slimme thermostaat in mijn Loft. Daarmee bespaar ik 26% op mijn energierekening en stoot mijn woning minder energie uit. Zo. Zo. Zo. Dat is goed, maar voor mij nog niet alles. Ik wil nog groener. Dus we gaan op zoek naar de juiste “3 R-en” – om met de muzikale woorden van Jack Johnson te spreken – Reduce, Re-use, Recycle.

Veel ecologisch verantwoorde dingen vind je makkelijk op codewoord `groen’. Echter, wanneer je op “groene” meubels zoekt, vind je ook echt groene meubels. De kleur groen dus.  Ewwww zeg ik. Maar ja, ik hou ook al niet van paars en alle oranjeachtige soorten geel.

Wat opvalt aan meubelen is dat ze tegenwoordig meer gemaakt lijken zodat het oog vermaakt wordt, dan dat er aan zitcomfort of gebruiksgemak wordt gedacht. Dan sta je minutenlang te kijken naar hoe mooi het is – maar meteen is er de breinbreker over hoe je je toch in deze stoel zou moeten kronkelen, om het er een poosje in uit kunnen houden.

Maar goed, ik dwaal af, wat wil ik? Ik wil op een groene manier consumeren / me behuizen. Nou, wat heb ik geleerd? Het is enerzijds goed om minder te consumeren (REDUCE) – dus efficient om te gaan met de dingen die ik nodig heb en niet zomaar iets te kopen. Anderzijds, als ik dan iets koop, laat ik mezelf toch eens de volgende vragen stellen: Waar komt het vandaan? Hoe ga ik het gebruiken? Waar blijft het als ik het niet meer nodig heb? (RE-USE en RECYCLE)

Interessant, zo na te denken. Zo één met de planeet zijn… wacht, voordat ik wegzweef…

Bij Ikea zijn ze er duidelijk mee bezig, zeggen ze. Al het hout dat zij gebruiken,
is afkomstig uit verantwoord beheerde bossen. En ze verkopen geen producten
die gevaarlijke stoffen bevatten.

 ”Wij zijn van mening dat maatschappelijk verantwoord ondernemen onlosmakelijk verbonden is met goed zaken doen. IKEA draagt actief bij aan het beperken van de klimaatverandering. IKEA ziet erop toe dat haar producten onder acceptabele omstandigheden worden geproduceerd bij leveranciers die hun verantwoordelijkheid nemen voor het milieu.”

Nou, hoe commercieel kun je groen maken, maar vooruit,  ik ga volgende week even bij ze kijken.

Ik ben nu ook over mijn vloer aan het nadenken. In principe zijn ‘groene’ harde vloerbedekkingen parket van Europese houtsoorten en hout met FSC-keurmerk, bamboe, linoleum, kurk en natuurrubber. Ik denk aan bamboe of kurk. Ziet er echt wel mooi uit… En ah. Voor de badkamer zijn de tegels een goede groene keus. Dat was al mijn keus.

Oh, er is ook eco-verf lees ik. Is dat gerecyclede verf? Dat ga ik uitzoeken.

Groen, groen, groen, groen! Dit gaat nog een leuk jaar worden.

Een twaalfstedentocht is veel hipper.

De ‘legendarische’ Elfstedentocht die er aan zit te komen is wel een beetje overrated. Vorig jaar deed ik gewoon een twaalfstedentocht. Af en toe beleefde ik de meest barre omstandigheden ook. In Londen, Valletta, Riga, Luxemburg en in Kopenhagen hingen de temperaturen rond de nul en verwachtte mijn bagage hoopvol zomerse omstandigheden. Zo heb ik 12 Europese hoofdsteden bezocht in één jaar. Een belevenis van ongekende proporties. Het was voor mij een plakje versgesneden Friese koek verder, dus al die commotie nu, de hype die is ontstaan rond het schaatstochtje in Friesland vind ik totaal misplaatst.

Dit jaar ga ik gewoon weer iets nieuws doen. Ook dit zal ik zeer waarschijnlijk in de luwte van een hype doen. Ik moet nog steeds bedenken wat ik ga doen, maar het zal uiteindelijk dus wel weer groter dan legendarisch zijn, maar totaal gemist door welke media dan ook.

Laat ik eens hardop schrijvend denken.

Schrijf ik over dat ik eens een jaar geen verkeersboetes probeer te krijgen. (De sluiproutes om de flitspalen te ontwijken, de dienstregeling van oom agent in mijn kop stampen, het merk haarspray om de nummerborden onleesbaar mee te maken…) Nee, die doe ik niet.

Ik wou iets groens gaan doen dit jaar. Groen is hip. Ik moet dus ook met zoiets meedoen. Elke dag iets nieuw groens doen (de stekkers er ´s ochtends allemaal uittrekken ofzo) of elke maand een groen figuur (Femke Halsema?) spreken en dat mooi uitwerken. Zoiets. Dat vergt wel veel bewerking en uitwerktijd, dus dat moet ik dan echt wel als een leuke uitdaging zien, als ik daar mee begin.

Ik ben dit jaar wel erg druk met een appartement kopen, financieren en inrichten, maar naast dat dat leuk nieuws is en goed voor af en toe een update zie ik daar geen legendarische blog uit ontstaan. Misschien denk ik dan ook te klein nu. Wat als ik een combinatie maken van die twee.

Ja! Ik ga op een groene zoektocht voor mijn appartement. Ik zal veel dingen moeten gaan kopen. En laat ik dit alles eens op groenheid gaan beoordelen? Ik kan het van verschillende kanten belichten ook. En dit alles met het doel er ”het groenste appartement van Zwolle” van te maken. Dat zou hip zijn. Wow. Ik denk uitstekend hardop. Legendarisch idee ook.

20120209-214349.jpg

My top 10 small green decisions

I have been thinking about how green I am/live. You know. We don’t think about our luxury enough and how much waste we produce. So. I have compiled a list. Another top 10! People adore top 10 lists…

1. Wash hands, face with COLD water. Cannot go greener than that! Wakes me up well too.
2. Buy bulk. I have plenty room for it, so why don’t buy everything BIG!
Save money. Save on fuel. Save on packaging. Save the world.
3. Bring my own bags to the grocery store to pack stuff. I’ve been doing this for a while.
Saving money and saving the environment from all those extra plastic baggies is a good thing.
4. Vote for a green party. (They make the most sense anyway over here.)
5. Turn down the heat. I so not want to be cold…
But now first I’ll wear an eskimo-oufit and then, if I get cold, I’ll turn up the heat a little.
6. No freezer and minimize the use of the microwave.
I do not own a freezer! (I shop twice a week for fresh food.)
I try to minimize the use of appliances too. (Not vacuuming is more laziness I guess…) And I never trusted any microwave to be safe.
7. Re-use used furniture. It is not new but it still looks ok with some decoration.
I have friends who do beautiful refurnishing old furniture. It’s a thought!
8. Bike more and use the train. Ok. When it gets warmer I’ll use my bike more. Ok?
And I’ll decide to go on trips by train. I’ll leave my Volkswagen diesel at home. Promise.
9. I have a library membership. If I read three books it’s already worth it. I read WAY more. Plus I don’t buy books, so I don’t cut down trees indirectly. 
10. Read news online. I try to minimize all paper mail. I only read a ‘real’ newspaper when I visit my parents.

That’s a start. How about you? What do you do? What is up with green?

Green Is Sexy

What could I do to better the planet? I must admit I do feel kind of useless not doing anything. Or well. I do do a little I think. But what is one less light lit in my house really going to do? And I can’t buy already used clothes! That is too crazy. I do want to do something. I see all the trash and useless extra extra packaging. I see how people don’t care about the impact of spills. I really want to see what I can accomplish in bettering my personal environment.

I somehow started reading the book “Sleeping Naked Is Green”, written by a Canadian journalist with the name Vanessa Farquharson. This lady made a “green” decision every day for one year and wrote a weblog about it (http://greenasathistle.com). She is fun to read.

Then I found this website: “http://www.greenissexy.org”
This is good. In a green way.
They write this…
“If you’re not that hardcore, stop exercising. Or hold your breath for a couple minutes every hour. According to stuff found on the internet, which is the infallible information super-low-emissions highway, humans produce approximately 450 litres of carbon dioxide per day. That’s 0.3285 tonnes a year by the average Joe Blow(s out huge amounts of CO2). Multiply that by 6.5 billion humans and you get a very large number that is hard to calculate in your head.

Exercising causes even more unnecessary CO2 to enter the atmosphere. So while you’re getting killer abs, the earth is getting killer amounts of CO2. Can regulating your excessive breathing really help prevent global warming? Don’t hold your breath… or do?”

Well first. I’ll keep breathing…