IMG_7692-0.JPG

Een wandeling naar Ceaucescu’s Paleis van het Volk.

IMG_7847.JPG

De stroeve deur van het immense gebouw zwaai ik open. Er staat een groep mensen rustig te wachten op een Engelstalige gids. Ik betaal 25 Lei (5 euro ongeveer) en ik mag even later mijn paspoort inleveren en met de groep door de metaaldetectoren, kort nadat ik ook nog even vlug een kopje totaal onsmakelijke cappuccino (van een paar Lei) heb weggesobbert in de wachtruimte. Ik ben erg benieuwd wat ik ga zien.

IMG_7856.PNG    IMG_7845.JPG

De gids strooit allereerst met wat cijfers: 350.000 m2 beslaat dit gebouw. Het is het grootste gebouw van Europa en het op een na grootste regeringsgebouw ter wereld (het Pentagon staat op 1). Het vergde 7000 medewerkers 10 jaar om het te bouwen, het heeft 8(!) ondergrondse niveaus en er is alleen Roemeens materiaal gebruikt voor de bouw van het hele gebeuren. Waar je ook kijkt, marmer, eikenhout, enorme gordijnen en ontelbaar veel kroonluchters.

IMG_7866.JPG     IMG_7767.JPG

Tijdens de rondleiding loop ik zo’n 1,5 kilometer en daarmee heb ik naar zeggen minder dan een procent van het gebouw gezien. En de gids weet mij voor die 25 Lei ook niet uit te leggen hoe de gordijnen schoongemaakt worden.

Het paleis hebben ze overigens behangen met zo’n 40.000 lampen – tot de overgang op zuinigere lampen was het electriciteitsverbruik dat van een klein stadje. En in de winter is het gebouw schijnlijk heel moeilijk warm te houden.

IMG_7846.JPG    IMG_7871.JPG     IMG_7849.JPGIMG_7862.JPG   IMG_7858-0.PNG  IMG_7865-0.JPG

Nog zoiets, 1/3e deel van Boekarest is afgebroken(!) voor het project, wat nog niet klaar was toen Ceaucescu is afgezet in 1999. Hij heeft dus nooit gebruik gemaakt van ‘zijn’ paleis. Toevallig kwam ik tijdens mijn weekend nog een oud-regeringssoldaat tegen, die me vertelde hoe hij vol angst als 18-jarige naïef en tevergeefs de boel stond te verdedigen voor Ceaucescu.

De eerste speech van het bordes van het Parlementsgebouw was in 2002 van niemand minder dan Michael Jackson. Deze begroette de stad met ‘Hello Budapest!’ wat een pijnlijke verspreking is geweest voor de toegestroomde Roemenen. Maar goed. Dat overkomt de besten.

IMG_7863.JPG

IMG_7867.JPG                  IMG_7719.JPG

Dit gebouw mag er in ieder geval wezen en heeft wel een kleine extra indruk gemaakt tijdens dit middagwandelingetje in mijn 22e Europese hoofdstad – Boekarest!

IMG_7800.JPG  IMG_7840.JPG